Kathedraal Granada

Kathedraal van Granada en Capilla Real

De Kathedraal van Granada en haar Koninklijke Kapel. En het graf van de Katholieke Koningen.

De Kathedraal van Granada en haar Koninklijke Kapel. En het graf van de Katholieke Koningen.

Het is een van de oudste kerken in het christelijke westen. De uit de XV daterende Kathedraal van Granada kent een rijke historie. In opdracht van de katholieke koningen; Koningin Isabél en Fernando, werd in de XV  eeuw een begin gemaakt met de bouw van de kathedraal.

Architect Enrique Egas –  zijn Laat Gotische ontwerp

Het was de architect Enrique Egas die in 1505 zijn laat Gotisch project presenteerde. Er werd met de bouw begonnen, maar rond 1528 was de Gotische stijl niet meer in de mode en werd Egas vervangen door Diego de Siloe.

Diego de Siloe en de nieuwe Renaissance mode

Siloe was een Bourgondische architect en had zijn opleiding in Italië gehad. Het was vanaf deze periode dat de renaissance zijn intrede deed en dé nieuwe mode werd. Siloe moest wel Keizer Karel V en de kapittel van de Kathedraal in Madrid zien te overtuigen van zijn nieuwe stijl. Wat hem ook lukte.

Van de maquette is niets meer overgebleven, maar niet van zijn schetsen en tekeningen. Gedurende de daarop volgende 150 jaar, werd zijn ontwerp gerespecteerd door andere architecten, die hem opvolgde. Met uitzondering van de gevel…die werd door Alonso Cano  vlak voor zijn dood in  1667aangepast.

De beeldhouwer en schilder Alonso Cano

Alonso Cano kreeg de opdracht verder te gaan met de bouw van de kathedraal. Vlak voor zijn dood bracht hij grote veranderingen aan, met name in de voorgevel. Van de rechter toren, ontworpen door Siloe bleef weinig meer over.  Wat er precies is gebeurt weten ze niet, maar hij elimineerde de rechter toren compleet. Wat overbleef was een afgestompte toren met de aartsengel San Miguel. Anders is het vergaan met de linker Mocha-toren (mocha zal in deze zin ”afgestompt” betekenen).

Het afstompen van de torens heeft wellicht te maken met de, dat het in die periode, nog niet mogelijk was om de originele bouwtekening van Siloe af te maken. Dit vanwege instortings gevaar. Vandaag de dag of vanaf de 19e eeuw is dit bouwtechisch wel mogelijk.

Er is een halve eeuw geleden zelfs een concept uitgewerkt. Er zou dan een soort van centrale stalen rib in het midden van de toren verwerkt kunnen worden. Deze “pijler” zou dan honderd meter de grond ingaan en nog eens honderd meter bovengronds staan. Wat dan als een anker zou kunnen dienen voor de stalen constructie.

 

 

Bezoek de website van de Kathedraal van Granada voor bezoek en prijzen

Foto’s uit het archief van de catedral de Granada