Alpujarra

Alpujarra

De  Alpujarra is een schitterend en natuurschoon gebied in de Provincie Granada.

Lanjarón – Orgiva – Pampaneira, Trevélez, Capileira. Om maar een paar dorpjes op te noemen in deze schilderachtige streek van de Provincie Granada.  Via de bergwegen zijn deze dorpen in de Alpujarra met elkaar verbonden. Je vindt hier nog vele oude ambachten en de authentieke huisjes van weleer. In de winkeltjes vind je vaak nog producten die met de hand en door de eigen familie geproduceert zijn. Zo vind je hier nog slagerijen en bakkers die zelf alles nog op ambachtelijke wijze maken. Indien je deze regio gaat bezoeken of je wilt er wonen, ga dan zeker eens iets kopen bij deze, vaak, kleine winkeltjes.

 

 

 

Volg ons op onze routes naar al deze dorpjes en plekjes…

Klik ook hier voor info over Lanjaron en het grote Water feest in Lanjarón

Alpujarra – Lanjarón: Bronwater, Rauwe ham en Natuurschoon

Het beloofd weer een mooie warme dag te worden. De zon staat strak aan de blauwe hemel, vanaf mijn terras waar ik mijn ontbijt nuttig hoor ik de vogels vrolijk kwetteren en fluiten. Na het  ontbijt pak ik mijn camera en deze keer is de route vanuit Granada naar het  mooie Alpujarra.

De Alpujarra

De Alpujarra,  een prachtig bergachtig gebied dat op de zuid flank ligt van de Sierra Nevada. Het was ook hier dat de “Moren” hun geliefde Granada als laatste een groet brachten. Met in de verte La Roja (El Alhambra), zakte Boabdil, de laatste Koning van het Reino Nazarí, verder zuidelijk af om uiteindelijk zijn geliefde Granada voorgoed te verlaten.  De anekdote die bestaat zegt hier het volgende over; Terwijl Boabdil met tranen in zijn ogen staat en nog een keer achterom kijkt naar zijn geliefde Granada, zijn de beroemde woorden van zijn moeder:

 “ Huil niet als een vrouw, wat je niet als een man kon verdedigen.”

Hier vind je aan de snelweg gelegen ook het Restaurant Boabdil en de plek waarvan men zegt dat hij voor het laatst naar Granada en zijn geliefde Alhambra keek: El Suspiro de Moro”.

Lanjarón

Via de snelweg neem ik de afrit 164 en vervolg de route via de A348 die me brengt naar de plaats Lanjarón. De route is werkelijk wonderschoon met mooie vergezichten. De amandelbomen, olijfbomen, maar ook vele soorten fruitbomen staan in volle bloei.

Lanjarón, een idylisch plaatsje waar het bronwater centraal staat. Mocht je ooit al eens een fles water gekocht hebben in Spanje en op het etiket staat “Lanjaron”, dan komt dit zuivere bronwater hier vandaan.

Alpujarra en het Waterfeest van Lanjarón

Elk jaar weer in juni vullen de straten zich met duizenden mensen en begint het grote Water Feest. Van alle kanten en zelfs vanaf de balkons bekogelen de mensen elkaar met water. Een festiviteit die je zeker niet mag missen als je rond de 24e juni in de buurt bent. Het feest duurt 5 à 6 dagen. Ook vinden er deze dagen het grote ham feest plaats.  Tevens kent de  Alpujarra ham drogerijen en staat bekend om zijn diversen soorten Jamon Serrano.

Voordat je het dorp binnen rijdt kun je je auto op diversen plaatsen parkeren. Al lopende door het dorp voel en proef je nog die authentieke Spaanse sfeer. De soms pittoreske winkeltjes die hun goederen uitstallen voor hun deur. Veelal hand gemaakt en met noeste arbeid verkregen rieten producten die nog gemaakt worden zoals men dat vroeger deed. Maar ook vind je hier de delicatesse winkeltjes met  overheerlijke lekkernijen uit de Alpujarra streek.

Al lopende door het dorp kom je overal de water fonteintjes tegen met het zuivere bronwater van de Lanjarón. Dit water mag je vrij gebruiken. De dorps bewoners zie je dan ook regelmatig hun flessen vullen in een van de fonteintjes.

Na het zien van zoveel moois is het tijd voor een  Spaanse Tapa en ik zoek mijn plekje in de schaduw op een van de terrasjes van de vele restaurants en bars die dit dorp rijk is. Gezien de tijd besluit ik om brood met tomaat te vragen. Een geroosterd stokbroodje met olijfolie, tomaat en als extra een stukje rauwe ham uit de Alpujarra.

Uitzicht op de Sierra Nevada met op de voorgrond Órgiva