Kruiden in de Spaanse keuken

 In de Spaanse keuken, en ik heb het met name over de keuken in Andalucía, worden verschillende kruiden gebruikt. Hieronder een overzicht. Tevens kom je al deze kruiden ook geregeld tegen in de recepten op deze website.

Indien je de mogelijkheid hebt, is het aan te bevelen om kleine kruidenpotjes met de verse kruiden in de tuin of je balkon te houden. Het is soms reuze makkelijk om, toch zeker, een aantal kruiden altijd vers bij de hand te hebben. Gedroogd is natuurlijk, zeker met kruiden, ook een optie.En sommige kruiden verdienen de voorkeur gedroogd.

De specerijen kun je verkrijgen bij de diversen supermarkten en kleinere winkeltjes. Met name de biologische winkeltjes die je best vaak tegen komt. In elk dorp van een beetje formaat, vind je wel een biologische winkel. Ik koop mijn kruiden en specerijen zowel bij de supermarkt als bij de kleine winkeltjes. Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat de biologische winkeltjes mijn voorkeur hebben.

Zie Recepten uit Andalucía/Granada

Overzicht van kruiden, specerijen en andere toevoegingen:

  • Romero/Rozemarijn: Stoofschotels,  braadvlees zoals lams en wild; om olie te kruiden en ook om vlees en lamsvlees te marineren.
  • Pimenton/Paprikapoeder:
  • Pimenton Seco/Gedroogde Paprika:
  • Laurel/Laurier: Stoof en wild en braadvlees, paella’s, visgerechten en groentestoofschotels
  • Ajo/Knoflook: Diversen koude en warmen gerechten
  • Miel/Honing:
  • Cilantro/Koriander:
  • Hinojo/Venkel:
  • Orégano/Oregaan:
  • Perejil/Peterselie:
  • Tomillo/Tijm: