La Alhambra

La Alhambra

La Alhambra – Aan haar voeten de rivier el Darro, omgeven door bos en beschermd door de bergen rondom. Pompeus, maar altijd majestueus. Pronkt zij bovenop de rotsachtige berg. 

Daar staat zij  ¡La Roja! Al eeuwen draagt zij haar geschiedenis met zich mee. 

Het Alhambra, een nalatenschap uit de late middeleeuwen en Islamitische kunst ten top.

Het heeft een lengte, van de Alcazaba tot de Torre del Cabo de la Carrera, van 700 meter. Het is een door 2200 meter muren omsloten terrein. In de loop der tijd zijn de muren versterkt met torens. Sommige torens hebben helaas de tand des tijds niet doorstaan en zijn in verval zijn geraakt.

De oorsprong van de bouw begint bij de Alcazaba in de 9e eeuw. Haar uiteindelijke vorm krijgt zij pas onder de regeerperiode van Sultan Yusuf I en zijn zoon Mohammed V.  300 jaar hebben de Moslims aan haar gebouwd en later na de reconquista werd de bouw voortgezet door de christenen.

Voor de komst van de katholieke koningen was de bouwkunst van oorsprong  Noord- Afrikaans en Perzisch, later zou het een steeds meer christelijke invloed krijgen door de samenwerking van de Islamieten met de Spaanse christenen.

Het alhambra was eigenlijk meer een ”Koninklijke stad” dan een paleis. Het bezat, stallen, baden, administratieve gebouwen, scholen, soldatenverblijven, woongedeelten, moskeeën, baden, begraafplaatsen en tuinen. Alleen de Koninklijke vertrekken zijn nog overgebleven. Dit gegeven op zich is niet vreemd, daar het anders zou ingaan tegen het Islamitische gedachtengoed van de vergankelijkheid van materiële zaken.

Van Koningshuis tot Militair fort

Na 1492 werd het Alhambra opgericht als het Koninklijk Huis. Keizer Karel V besloot in 1526 om het paleis dat zijn naam draagt, samen met andere zeer belangrijke gebouwen in de Romeinse renaissancestijl, te bouwen. Met de revolutie van 1868 werd het Alhambra van de Kroon gescheiden en ging het over in de handen van de Staat. Sinds 1870 is het Alhambra een Nationaal Monument.

 

Hier kun je een ticket kopen voor een bezoek aan het Alhambra in Granada

La Roja