Noche de San Juan

Noche de San Juan

Vanuit de gemeente Almuñecar is bekend gemaakt dat helaas door het covid-19 het feest rondom La Noche de San Juan geen plaats zal hebben dit jaar. Diversen andere plaatsen zullen ongetwijfeld volgen in de Provincie Granada.

Om je toch een idee te geven waar deze hele nacht om draait kun je hieronder alles lezen over deze beroemde nacht in Spanje en dan met name in de Provincie Granada.


Noche de San Juan

Noche de San Juan is het feest van de geboorte van Johannes de Doper op 24 juni.

Oorsprong

De oorsprong van de viering van de nacht van San Juan is heidens en maakt deel uit van de groep van zonnewendefeesten. Tegenwoordig is het feest met name een christelijke feestdag. Het feest word gevierd op de nacht van 23 op 24  juni van elk jaar. Om ‘s nachts 00.00 uur begint dan het feest. Het feest wordt in heel Spanje gevierd, met name aan de kust zie je de mensen massaal naar het strand komen de dag voor de viering (23 juni). Men zet tentjes op en neemt eten en drinken mee en iedereen maakt een vreugdevuur.

Gebruiken

Tijdens de Noche de San Juan is het gebruikelijk dat je een wens mag doen en dat het je een jaar brengt vol liefde, gezondheid en geld.
Men dient een witte kaars aan te steken en een wens te doen. Volgens de traditie moet je een vrucht, munt of bloem in zee gooien, dit doe je dan met je rug naar de zee gekeerd. Je kunt hierbij van alles wensen zoals; liefde, geluk, vruchtbaarheid, geld etc.

Volgens de traditie moet men om 00.00 uur 7 keer over het vuur springen, dit om slechte energie van het afgelopen jaar te elimineren. Een ander ritueel voor deze magische nacht is om een bad te nemen in de zee, dit doe je dan na het zeven keer over het vuur gesprongen te zijn. Feitelijk zijn het 7 golven waar je overheen moet springen. Spring je twee keer meer dan zal dit je vruchtbaarheid verhogen. Dit ritueel zorgt er dan voor dat al je wensen het komende jaar uitkomen en dat je gezond blijft.

De gebruiken zijn door heel Spanje hetzelfde, toch kent elke regio of stad ook weer haar eigen gebruiken, zoals in Almería het nat maken van de ogen om klokslag twaalf uur, zodat men de volgende dag mooier wakker wordt, of het verbranden van lappen poppen in diversen andere plaatsen. In sommige streken gebruikt men weer aromatische planten die naar zee worden gebracht (o.a. Galicië). Ook zijn er regio’s waar men gaat wandelen en kruiden gaat plukken of men hangt de kruiden in de ramen van de huizen. Hiermee krijgt men dan de zegen van de heilige San Juan (Johannes de doper).
Lanjaron kent haar waterfeest dat op of rond het weekend van de 24 juni word gehouden. Motril en Salobreña worden de vreugdevuren aangestoken op het strand en is kamperen toegestaan. Men schrijft 3 negatieve dingen op een papiertje die men wilt elimineren voor op het vuur en 3 positieve dingen op papier worden in zee gegooid en zullen dan met het getij worden meegenomen. Vrouwen wassen hun gezicht met het zeewater en rozenblaadjes in de ochtend om zo de rest van het jaar mooier te zijn.

Typische gerechten tijdens La noche de San Juan:

Elke regio in Spanje heeft zijn eigen typische gerecht tijdens deze nacht. Dat kunnen met name sardientjes zijn, en andere typische gerechten. In de Provincie Granada en aan de kust zijn vooral de ham gerechten van Granada bekend en Cazuela de San juan aan de kust, dit is een dessert uit de Nazarí periode die voornamelijk bestaat uit pompoen.

Vuurwerk

Na afloop vind er altijd een groot vuurwerk spektakel plaats om het feest mee af te sluiten.