Oud en Nieuw vieren op 1 augustus in de Alpujarra

Oud en Nieuw vieren op 1 augustus in de Alpujarra

Het was het jaar 1994 het dorp stond klaar om oud en nieuw te vieren. Net zoals overal in Spanje worden klokslag  00.00 uur 12 druiven gegeten.  Bij elke klokslag 1 druif in de mond en snel kauwen en doorslikken en dit dus twaalf keer. Hilariteit allom natuurlijk als je dit als buitenlander meemaakt en ook meedoet. Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik krijg het met veel moeite voor elkaar om twaalf druiven naar binnen te werken binnen die klokslagen. Ik schiet altijd in de lach en de druiven en druivensap loopt en valt toch echt mijn mond uit. Het meest lach ik nog om al die serieuze gezichten van de Spanjaarden, die nauwlettend de klokslagen in de gaten houden om op tijd die druif naar binnen te werken.  Want zo schrijft de traditie ” Dit brengt geluk voor het nieuwe jaar”.

Zoals de traditie voorschrijft: Men dient witte druiven te nuttigen om klokslag 00.00h.

Een dorp zonder stroom in de Alpujarra | Berchules viert oud en nieuw anders

Maar toen het gehele bewuste dorp die dag in 1994 klaarstond voor het grote feest van die avond. Sloeg het”noodlot” toe en zat het hele dorp zonder stroom die dagen in december, de druiven werden gegeten bij kaarslicht. Het feest kon geen doorgang hebben en vanaf dat jaar werd besloten om het feest voortaan te vieren op eerste zaterdag van de maand augustus.

Tienduizenden mensen komen tegenwoordig af op het grote feest in de Alpujarra. Het dorp hult zich in een groot feest om alsnog het oud en nieuw te vieren.

Kestviering, feesten en oud en nieuw

Buiten de viering van oud en nieuw vind je op de drie dorpspleinen meerdere vieringen zoals kerst, ham proeverijen en optochten in de stijl van de 3 koningen met polverones en mantecados.

Als je het feest een keer mee wilt maken, hieronder een video van wat je kunt verwachten die dag en nacht.

Veel plezier en een heel gelukkig en gezond nieuw jaar !

Bérchules (Granada), 4 ago (EFE). (Imágenes: Pepe Torres)