Salchichas

Recepten

Recepten

Recepten uit de Spaanse keuken | Andalucía | Granada

Alle recepten proberen wij zo origineel mogelijk te houden. Echter houdt rekening met de kleine aanpassingen in de recepten die binnen families gebruikelijk is.

Hieronder een paar zeer eenvoudige recepten die je in een handomdraai zelf kunt maken.

Gefrituurde Bacaladilla of Boquerones

Bacaladillas gefrituurd

Nodig: Boquerones of Bacaladillas (ca. 400/500 gr. voor 2 personen) | Olijolie of zonnenbloemolie | Meel | Zout | citroen

  • Maak de visjes schoon en was ze goed af in ruim water. Bestrooi met zout naar smaak. Doe wat meel in een schaal en haal de visjes er doorheen. Je kunt het meel en de vis ook in een plastic zakje doen, draai dicht en laat lucht in de zak en beweeg de zak een aantal keren heen en weer, zodat de meel goed aan de vis blijft plakken.  Bak ze ca. 3 a 5 minuten in de hete olie. Besprenkel de visjes met citroen op je bord.  Eet smakelijk !

Ik vind het persoonlijk altijd lekker om er een koolsalade bij te serveren.

Nodig: Witte kool | Azijn | Citroen | Olijfolie | zout | knoflook | wortel | peterselie

Snij de de kool heel fijn en was deze goed. Doe het in een schaal en doe er wortel heel fijn geneden naar smaak doorheen, als ik geen wortel in huis heb dan laat ik dit eruit. Was en snij de peterselie fijn en voeg deze ook toe. Snipper de knoflook heel fijn en roer door de koolsalade. Voeg het zout, olie en azijn/citroen toe. Goed omroeren en het lekkerste is het als je het een paar uur in de ijskast laat staan.

Kool salade
Kool salade | Ensalada de col

 


 Dorada al Horno

Nodig: Dorada | grof zeezout | Olijfolie | Romero | Citroen

Ovenstand grill op 180/ 200 graden boven en beneden elementen beiden aan – verwarm de oven voor.

Maak de Dorada schoon en spoel goed af. Als je de vis koopt kun je in de viswinkel vragen of ze de kop, schubben en vinnen eraf halen en de binnenkant schoonmaken

Leg de Dorada gesloten of open op de bakplaat. Ik dek de bakplaat meestal af met aluminiumfolie.

Strooi op de bodem flink wat grof zeezout. Leg de Dorada op het zout (zo plakt de vis dadelijk minder aan het aluminiumfolie). Strooi zout naar smaak over de Dorada. Leg de takjes romero verspreid over de dorada. Besprenkel de dorada met olijfolie en eventueel citroen. Een andere variant is een paar inkepingen in de dorada te maken en hier schijfjes citroen in schuiven.

Zet de dorada in de oven en bak hem gaar in ca. 20 a 40 minuten. Een en ander hangt af van de groote/dikte van de vis en of je hem open of dicht in de oven zet. In dit geval heb ik de vis open in de oven gelegd.


Gekookte Langostinos

Nodig: Langostinos 500gr. | Zout | Citroen en eventueel olijfolie

Koop de hoeveelheid Langostinos die je nodig hebt. Voor 2 personen is dit ca. 1 pond (medio kilo)

Zet de pan met water op het vuur en voeg een schijfje citroen, zout en een laurierblad toe. Voeg de Langostinos toe als het water kookt en laat ca. 3 a 5 minuten koken. Afspoelen met koud water en opdienen. Ik doe, eenmaal de Langostino gepeld er zelf altijd nog zout, olijfolie en citroen op. De meeste Spaanse mensen eten ze zo zonder toevoeging van zout en olie. Wel wil men er citroen over besprenkelen.


Pimientos de Padrón

Pimientos de Padrón zijn eigenlijk van origine uit de keuken van Galicía. Vanuit de gemeente Padrón komt dit heerlijke licht pikante kleine groene paprika. Het echte seizoen van de pimiento de Padrón ligt tussen1  mei en 31 oktober (Pimiento Gallegos DOP). Edoch, het is mogelijk om ze het gehele jaar door te kopen.

De zogenaamde Padrón-paprika is een variëteit van paprika’s (Capsicum annuum) die afkomstig zijn uit de landbouwteelt van het klooster van San Francisco de Herbón (parochie Padrón) in de provincie La Coruña, Galicië, waar de Franciscaanse broeders die in de zestiende eeuw uit Amerika zijn teruggekeerd, hun teelt zouden hebben aangepast.Het gaat om kleine paprika’s, tussen 5 en maximaal 10 cm, met een olijfgroene tot geelgroene kleur, en hun gastronomische specialiteit, afgezien van hun algemene, intense smaak, is dat sommige ervan bijzonder pittig zijn (ongeveer 10 %). Zoals ze zelf in Galicía zeggen: “os pementos de Padrón, uns pican e outros non”.

Nodig: Pimientos de Padrón – zeezout – olijfolie | Baktijd ca. 10 minuten

Ik doe er zelf soms nog knoflook doorheen, zoals ook op onderstaande video te zien is. Ik heb verschillende manieren van bereiden. Op de video zie je met weinig olie en knoflook. Het originele recept is met behoorlijk wat meer olie en zonder knoflook. 

  1. Was de pimientos en droog ze goed af.  Dit afdrogen dient om het spetteren tegen te gaan in de hete olie. Houdt ook een deksel bij de hand om later tijdens het bakken het spetteren tegen te gaan. Ik zelf doe dit meestal nooit, maar het scheelt je hete spetters op je handen en het schoonmaken van al de oliespetters op en rond je gasfornuis later.
  2. Laat de pimientos op midden tot hoog vuur in de olie bakken en draai ze om en om. Herhaal dit voor alle kanten.
  3. Zodra ze mooi bruin zijn aan alle kanten kun je ze van het vuur halen en opdienen. Laat ze even uitdruipen op een bord met keukenpapier.
  4. Zout erover en eet smakelijk.

Tip: Je kunt om het eventueel voorkomen van opzwellen en barsten tijdens het bak proces, de pimientos voor het bakken, onder het steeltje ietsje in snijden.


Book je ticket voor een bezoekje aan het Alhambra

La Alhambra