Secaderos in de Vega van Granada

Secaderos in de Vega van Granada

Ben je er al eens geweest? Of kende je het bestaan er ook van…..? De secaderos in de Vega van Granada

Op 2 november stuurde Admiraal Christopher Columbus  Luis de Torres en Rodrigo de Xerez erop uit om Cuba de verkennen. Toen zij terug keerde beschreven zij de pracht en schoonheid van het land, maar ook het gebruik van iets vreemds dat gebruikt werd door de inwoners van Cuba: Ze zogen rook uit een soort van stokjes en dat noemde ze tabak.

Ik weet niet of hiermee de invoering van de tabak in Spanje is ontstaan, maar wat wel duidelijk is dat met name in de Vega van Granada de tabaks planten worden verbouwd.

Na de oogst  worden de tabaks planten ”opgehangen” om te drogen.  Als je door de Vega van Granada rijdt zie je overal om je heen de droogkamers. De meeste zijn vervallen en staan op instorten of hebben de tands des tijds al lang niet meer doorstaan. Van sommige Secaderos, zoals een droogkamer  in het Spaans heet, is een bar gemaakt en ik kwam ook een kinderdag verblijf tegen om mijn route onlangs.

Verbod op verbouwing tabak

Een jaar of 8  geleden maakte ik er mijn eerste foto’s. Toen ik bij een van de secaderos stopte en vroeg of ik foto’s mocht maken was dat geen probleem. Al pratend met de eigenaar legde hij uit dat de een na de ander ermee stopte. Dit omdat de grote tabaks fabrieken het verbieden dat ze nog langer tabak verbouwde, maar heb ook begrepen dat de kraan van de  subsidie pot aardig  dicht is gedraaid waardoor het niet meer interessant is om tabak de verbouwen.

Als je de route zelf wilt rijden

Als je de route zelf een keer wilt rijden moet je door de boerenweggetjes van de Vega rijden en je route nemen via de plaatsjes: Lachar, Romilla, Fuente Vaqueros  Pinos puente, Chauchina etc. Je kunt een afslag nemen vanaf de A92.


Als je Spaans spreekt…..Deze 2 fotos komen van de website: culturandalucia.com

 

Het onderhoudt van een website, het dagelijks updaten, nieuwe informatie en nieuws toevoegen vergt veel tijd en ook de kosten hierdoor kunnen soms aardig oplopen. Tevens kan iedereen die een B&B, vakantiewoning, bedrijf, winkel of iets anders in de Provincie Granada heeft gratis vermelding krijgen op deze website.

Om ons te steunen, zodat we dit fantastische werk voort kunnen blijven zetten, vragen wij heel bescheiden om een (min. 5 euro) donatie. Je mag zelf het bedrag kiezen.